Przychodzi taki czas, kiedy zaczynamy przyglądać się naszemu trybowi życia i odżywianiu. By nasza dieta była zrównoważona trzeba trzymać się konkretnych zasad. Jest to bardzo proste. Jak zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem?

Regularne posiłki
Podstawą dobrego metabolizmu jest regularne spożywanie posiłków. Dzięki temu nasz organizm nie będzie odkładał tkanki tłuszczowej na „czarną godzinę”. Posiłki powinny pojawiać się w odstępie około 3-4 godzin. Kolacja nie powinna być jedzona po godzinie 20.

Jedz warzywa
Są pełne witamin, potrzebnych składników, które zapewniają prawidłową pracę wszystkich organów. Zawierają także antyoksydanty. Mają dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, pracę układu trawiennego, krwionośnego itp. Trzeba je dodawać do każdego posiłku.

Odstaw słodycze
Słodycze nie wznoszą nic dobrego do naszej diety. Zawierają tylko cukier, tłuszcze utwardzone, karmele, które psują żeby i zakwaszają organizm. Zamiast słodyczy lepiej zjeść owoc lub przygotować zdrowe ciasteczka w domu.

Unikaj alkoholu oraz papierosów
Papierosy najlepiej rzucić. Szczególnie jeśli pali się mieszkając w dużym mieście – tam i tak wystarczająco jest zanieczyszczone powietrze. Palenie powoduje żółknięcie zębów, ubrania mają nieprzyjemny zapach, a nasze płuca i organizm wchłaniają szkodliwe substancje. Alkohol z kolei można mocno ograniczyć, np. do lampki wina do obiadu, czy kieliszka nalewki.

Slow food
Przeciwieństwo fast foodów, gotowanie wolne, cieszenie się każdym kęsem, zdrowie jedzenie. Tak powinno się jeść. Popularne, szybkie śmieciowe jedzenie warto zastąpić zdrowymi odpowiednikami.

Zioła zamiast soli
Sól powinniśmy używać w małych ilościach. Można ją zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, np. bazylią, oregano, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem, czy papryką.

Dużo pij
Woda wypłukuje toksyny z organizmu, poprawia przemianę materii, wspomaga pracę układu trawiennego, moczowego. W ciągu dnia powinno pić się zarówno czystą wodę mineralną, jak i herbaty ziołowe.

Oliwa z oliwek
Spożywaj oliwę z oliwek. Zawiera witaminy z grupy A, D, E oraz K, zawiera tłuszcze nienasycone, oczyszcza organizm, wspomaga trawienie. Oliwę stosuje się na zimno.