Chyba każdy z nas wie o tym, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale również wspomaga przyswajanie żelaza i leczenie anemii. W związku z tym, powinniśmy jej przyjmować najwięcej ile się da, w szczególności jesienią i zimą, kiedy okres przeziębień jest najbardziej intensywny, a nasza odporność się osłabia. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego w jakich produktach znajdziesz najwięcej witaminy C. Przeczytaj go koniecznie!
Zacznijmy od tego, że jest to bardzo ważna dla organizmu witamina, ponieważ podnosi odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo jest też silnym antyutleniaczem. Musisz wiedzieć, że dzieci w wieku 1–3 lata potrzebują 45 miligramów witaminy C na dobę, natomiast dorośli – 70 miligramów.
Przede wszystkim sok z czerwonej porzeczki - poza tym, że jest niesamowicie smaczny i zdrowy - wpływa też pobudzająco na apetyt i trawienie. W związku z tym jest polecany osobom cierpiącym na niedowagę i wszelkie inne zaburzenia odżywiania. Czerwona porzeczka jest generalnie dość łatwo dostępna w naszym kraju, także kupienie czy też zrobienie takiego soku nie powinno sprawić nam żadnych problemów.
Jest to warzywo, które jest także bogate w beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B oraz potas, wapń, magnez, fosfor, a także w rutynę. Ponadto uszczelnia nasze naczynia krwionośne, działa moczopędnie, zwiększa odporność, obniża ciśnienie.
Przede wszystkim ten produkt obfituje też m.in. w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo brukselka ma sporo kwasu foliowego, więc polecana jest kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest bogata w beta-karoten.
Ten owoc też jest bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, który pomaga przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne.
Te pyszne owoce poza witaminą C zawierają niemal wszystkie ważne mikroelementy, zwłaszcza dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają krwiotwórczo, wzmacniająco.
Przede wszystkim cytryny wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidują zgagę i nudności, pomagają w leczeniu zaparć.