Chyba każdy z nas wie o tym, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale również wspomaga przyswajanie żelaza i leczenie anemii. W związku z tym, powinniśmy jej przyjmować najwięcej ile się da, w szczególności jesienią i zimą, kiedy okres przeziębień jest najbardziej intensywny, a nasza odporność się osłabia. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego w jakich produktach znajdziesz najwięcej witaminy C. Przeczytaj go koniecznie!

Witamina C to jedna z najważniejszych dla nas witamin!

Zacznijmy od tego, że jest to bardzo ważna dla organizmu witamina, ponieważ podnosi odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo jest też silnym antyutleniaczem. Musisz wiedzieć, że dzieci w wieku 1–3 lata potrzebują 45 miligramów witaminy C na dobę, natomiast dorośli – 70 miligramów.

Czarne porzeczki (183 miligramów/100 gram)

Przede wszystkim sok z czerwonej porzeczki - poza tym, że jest niesamowicie smaczny i zdrowy - wpływa też pobudzająco na apetyt i trawienie. W związku z tym jest polecany osobom cierpiącym na niedowagę i wszelkie inne zaburzenia odżywiania. Czerwona porzeczka jest generalnie dość łatwo dostępna w naszym kraju, także kupienie czy też zrobienie takiego soku nie powinno sprawić nam żadnych problemów.

Czerwona papryka (144 miligramów/100 gram)

Jest to warzywo, które jest także bogate w beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B oraz potas, wapń, magnez, fosfor, a także w rutynę. Ponadto uszczelnia nasze naczynia krwionośne, działa moczopędnie, zwiększa odporność, obniża ciśnienie.

Brukselka (94 miligramów/100 gram)

Przede wszystkim ten produkt obfituje też m.in. w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo brukselka ma sporo kwasu foliowego, więc polecana jest kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest bogata w beta-karoten.

Kiwi (59 miligramów/100 gram)

Ten owoc też jest bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, który pomaga przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne.

Truskawki (66 miligramów/100 gram)

Te pyszne owoce poza witaminą C zawierają niemal wszystkie ważne mikroelementy, zwłaszcza dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają krwiotwórczo, wzmacniająco.

Cytryny (50 miligramów/100 gram)

Przede wszystkim cytryny wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidują zgagę i nudności, pomagają w leczeniu zaparć.