Jedzenie dostarcza naszym ciałom składników, których potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie otrzymujemy właściwych pokarmów, nasze procesy metaboliczne ulegają spowolnieniu, co odbija się na naszym zdrowiu. Z kolei niezdrowe lub spożywane w zbyt dużych ilościach składniki pokarmowe mogą prowadzić do nadwagi, niedożywienia i narażają nas na ryzyko rozwoju chorób takich, jak zapalenie stawów, cukrzyca i choroby serca. Jedzenie z pewnością może działać jak lekarstwo, zapobiegać i leczyć rozmaite choroby.

Jaki wpływ ma jedzenie na nasz organizm?
Składniki odżywcze w pożywieniu umożliwiają komórkom w naszym ciele wykonywanie niezbędnych funkcji. Substancje odżywcze zawarte w żywności są konieczne do wzrostu, rozwoju i utrzymania funkcji organizmu. Składniki odżywcze niejako dostarczają naszemu ciału instrukcji o tym, jak ma funkcjonować. W tym sensie żywność może być postrzegana, jako źródło "informacji" dla ciała. Myślenie o jedzeniu w ten sposób daje nam pogląd na żywienie, które wykracza poza liczenie kalorii i jednoznaczny podział na dobre jedzenie lub złe jedzenie. Zamiast postrzegać jedzenie, jako wroga, a wiele osób odchudzających się postępuje właśnie w ten sposób, spójrzmy na nie, jako sprzymierzeńca w zapobieganiu i zwalczaniu chorób.

Zdrowie to nie tylko dieta, ale i regularne badania. Jeżeli badania, w tym USG, chcesz wykonać w Kielcach, kliknij ► http://www.usg-kielce.pl

Jaki jest związek między spożywaną żywnością a chorobami?
Współczesne społeczeństwa cywilizacji zachodniej mają do czynienia z poważnymi problemami zdrowotnymi. Średnia długość życia w krajach rozwiniętych spada. Firmy i zakłady pracy zatrudniają pracowników borykających się z absencją i zmniejszoną produktywnością z powodu chronicznych problemów zdrowotnych, w tym depresji! Ogromny procent wydatków na opiekę zdrowotną przeznaczany jest na leczenie chorób przewlekłych.

Wielu badaczy przyznaje obecnie, że te problemy są częściowo związane z dietą. Podczas gdy kiedyś uważano, że choroby takie jak cukrzyca typu II, otyłość, choroby serca, udary i niektóre rodzaje nowotworów są spowodowane mutacją pojedynczego genu, obecnie coraz częstszy jest pogląd, że są one wynikiem całej sieci dysfunkcji biologicznych. Jedzenie, które jemy, jest ważnym czynnikiem tych dysfunkcji, po części dlatego, że w naszej diecie brakuje niezbędnej równowagi składników odżywczych. 

Aby zapobiec pojawieniu się tych chorób, musimy przede wszystkim zdać sobie sprawę, jak wiele składników odżywczych w diecie oddziałuje i wpływa na funkcje organizmu człowieka. Pojawiło się nawet pojęcie medycyny funkcjonalnej, które oznacza dynamiczne podejście do oceny, zapobiegania i leczenia złożonych i przewlekłych chorób przy pomocy odżywiania.