Śniadanie uruchamia metabolizm, pomagając spalać kalorie przez cały dzień. Daje także energię potrzebną do wykonania zadań i pomaga skupić się w pracy lub w szkole. To tylko kilka powodów, dla których jest to najważniejszy posiłek dnia. Wiele badań łączy jedzenie śniadania z dobrym zdrowiem, w tym lepszą pamięcią i koncentracją, niższym poziomem "złego" cholesterolu, a także mniejszą szansą na cukrzycę, choroby serca i nadwagę.
Zalety zdrowych i pożywnych śniadań
Jedno jest pewne: pomijanie porannego posiłku może zakłócić nasz metabolizm. Kiedy się budzimy, poziom cukru we krwi jest zwykle niski. Śniadanie pomaga uzupełnić go. A nasze ciało tego potrzebuje, aby mięśnie i mózg działały jak najlepiej. Jeśli nasze ciało nie dostaje tego paliwa z jedzenia, możemy czuć spadek energii. Będziemy wówczas bardziej skłonni przejadać się w ciągu dnia i sięgać po przekąski o wysokiej zawartości tłuszczu i o wysokiej zawartości cukru. Śniadanie daje również szansę na dostarczenie organizmowi niektórych witamin i składników odżywczych ze zdrowych produktów, takich jak produkty mleczne, zboża i owoce, czy zdrowe tłuszcze jak na przykład prawdziwa oliwa z oliwek!
Śniadanie i nasza waga
Czy poranny posiłek może wpływać na naszą talię? Niektóre badania twierdzą, że tak. Badacze odkryli, że przeciętnie ludzie, którzy jedzą śniadanie, są szczuplejsi od tych, którzy tego nie robią. Może tak być dlatego, że jedzenie żywności z białkiem i błonnikiem rano powoduje, że jesteśmy syci przez długi czas. Badania wykazują, że większość osób, które tracą na wadze i utrzymują wagę, spożywają codziennie śniadanie. Z drugiej strony musimy zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile jemy.
Oprzyj się pączkowi!
Równie istotne, jak sam fakt jedzenia śniadania, jest to, co spożywamy, jako pierwszy posiłek. Tradycyjna drożdżówka z pewnością nie jest najlepszym wyborem. Warto natomiast sięgać po mieszankę produktów spożywczych zawierających węglowodany, białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Węglowodany dodadzą nam energii od razu, a białko da nam ją później. Spróbujmy pełnoziarnistych płatków zbożowych, niskotłuszczowego mleka i owoców lub koktajlu śniadaniowego z niskotłuszczowego jogurtu, owoców i łyżeczki otrębów. Wiele osób zapomina o warzywach na śniadanie, a to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Orzechy lub pełnoziarniste batoniki granola są również łatwymi opcjami. Możemy je szybko przekąsić, gdy nie mamy możliwości zrobienia sobie śniadania.