Zdrowe odżywianie staje się alternatywą lub wsparciem dla leczenia farmakologicznego. Dieta pełna witamin i potrzebnych składników często pomaga stanąć na nogi choremu, wspomaga procesy regeneracji, wzmacnia odporność. Jest to także naturalna profilaktyka.

Dlaczego warto?
Zdrowe, równowartościowe posiłki dostarczają nam wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Zbilansowana dieta pozwala także na uniknięcie niedoboru i nadwyżki spożywania witamin i innych substancji, zminimalizowanie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, otyłość. Niewłaściwe odżywianie może spowodować bóle głowy, uczucie zmęczenia, dolegliwości ze strony układu trawiennego i wiele innych schorzeń.

Grunt to regularność
Posiłki w ciągu dnia powinny być spożywanie regularnie, w równych odstępach czasu, by nie być ani zbyt głodnym, ani przejedzonym. Powinno się jeść trzy główne posiłki plus dwa dodatkowe: drugie śniadanie i podwieczorek. Regularne jedzenie wspomaga przemianę materii i reguluje poziom cukru we krwi.

Różnorodność
Dieta powinna być zróżnicowana pod względem spożywanych rodzajów produktów. Powinno się jeść warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy, produkty mleczne, pić dużo wody, naturalnych soków, czy herbat. Głównym źródłem witamin mają być produkty spożywcze a nie suplementy diety.

Unikaj niezdrowych tłuszczy
Niezdrowe tłuszcze to te pochodzenia zwierzęcego, nie licząc ryb. Tłuszcz ryb i roślin ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Warto więc postawić na tłuszcz rybi, oleje roślinne, miękkie margaryny, jogurty naturalne.

Dużo warzyw i owoców
Spożywanie warzyw i owoców powinno być podstawą diety. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych, związków, które mają działanie antyrakotwórcze, odmładzające, oczyszczające. Posiadają także cenny błonnik pokarmowy.

Woda
Powszechnie wiadomo, że woda wspomaga prawidłową pracę całego naszego organizmu, oczyszcza je z toksyn, przyspiesza przemianę materii, pozwala na utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, pomaga na wchłanianie się substancji odżywczych.

Unikaj soli
Sól jest głównym winowajcą powstawania nadciśnienia tętniczego. Warto zastąpić ją przyprawami, unikać gotowych, wysokoprzetworzonych potraw.